Web Analytics Made Easy - Statcounter

سنت  دولت‌های گذشته مبنی بر دریافت تنخواه طی ماه‌های ابتدایی سال عامل اصلی خلق پول و تحمیل تورم کمرشکن به اقتصاد کشور بود روندی که در دولت سیزدهم متوقف شده است. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، طبق اعلام مسئولان، فقط در نیمه اول سال 1400 حدود 55 هزار میلیارد به عنوان تنخواه از سوی بانک مرکزی به دولت قبل پرداخت شده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دریافت تنخواه از بانک مرکزی یکی از شیوه‌های قدیمی دولت‌هاست که اتفاقا سهم بالایی در افزایش تورم سالانه نیز دارد.

رئیس کل بانک مرکزی دریافت تنخواه از سوی دولت را به معنای "چاپ پول محض" که یکی از ریشه‌های اصلی تورم در بخش تقاضاست می داند، او البته می گوید که این بدهی در 6 ماهه دوم 1400 تسویه شده است.

حجت‌الاسلام رئیسی در جریان سفر استانی به خراسان شمالی ضمن تشریح روند بازپرداخت بدهی های دولت گذشته اعلام کرده ماهانه 12هزار میلیارد بابت فاکتورهایی که قبلا خرج شده پرداخت می‌کنیم؛ به گفته رئیس جمهور، درآمد کشور افزایش پیدا کرده است؛ البته بخشی از این درآمد صرف کسری بودجه 480هزار میلیاردی و صفر کردن تنخواه سال گذشته می‌شود.

 به اذعان کارشناسان اقتصادی در صورت تداوم روند دولت گذشته در دریافت تنخواه از بانک مرکزی نرخ تورم قطعا رقم های بالاتری به خود می دید و انضباط مالی دولت سیزدهم مانعی اقدامی موثر در مهار فزاینده تورم بوده است.

در واقع و با توجه به اینکه تورم از دو ناحیه عرضه و تقاضا ایجاد می شود، هرگونه عدم تعادلی در روند عرضه و تقاضا به افزایش تورم می انجامد. 

در همین خصوص رییس کل بانک مرکزی با بیان اینکه یکی از برنامه‌های ما در دولت سیزدهم کنترل تورم است، گفت: بخشی از کنترل تورم موضوع عرضه است که البته خارج از کنترل ما به عنوان بانک مرکزی است مثل افزایش قیمت‌های جهانی، به وجود آمدن بحران اوکراین و یا افزایش قیمت نهاده‌ها در دنیا که تورم را در آمریکا و اروپا هم بالا می‌برد.

وی ادامه داد: همچنین یک تورم از جانب تقاضا داریم که بحث کسری بودجه دولت و نقدینگی است و ما باید آن را در دولت دنبال کنیم و یک بحث هم سطح انتظارات است که این سه مقوله بر روی تورم اثرگذار هستند.

* کنترل پایه پولی خط قرمز رییس جمهور است 

کارشناسان یکی از ریشه‌های تورم مزمن در اقتصاد ایران را کسری بودجه دولت می دانند که با استقراض از بانک مرکزی در قالب تنخواه منجر به چاپ پول، افزایش تقاضا و در نهایت بالارفتن قیمت ها می شود.

رییس کل بانک مرکزی در تشریح این موضوع گفت: در قانون بودجه، بانک مرکزی هرسال 3 درصد بودجه را باید به دولت تنخواه بدهد و این به معنای چاپ پول محض است که هر سال نیز تداوم داشته است.  وی ادامه داد: بانک مرکزی در سال گذشته حدود 55 هزار میلیارد تومان پول چاپ کرده و به دولت داده است.

صالح آبادی تصریح کرد: یکی از ریشه‌های تورم همین است و اگر دولت به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کند که منابع خودش را بتواند تامین کند و به این پول نیازی نداشته باشد یعنی پول چاپ نشود طبیعتاً می‌تواند کمک‌کننده باشد.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه کنترل پایه پولی خط قرمز شخص رییس جمهور است، افزود: در بحث نقدینگی و کسری بودجه دولت، با همکاری سازمان برنامه و وزارت اقتصاد شورایی با نام شورای ثبات مالی ایجاد کردیم تا از منابع بانک مرکزی اضافه برداشت نداشته باشند.

صالح‌آبادی تصریح کرد: این موضوع را با جدیت دنبال می‌کنیم آقای رئیس‌جمهور هم خط قرمز خود را این موضوع قرار داده‌اند که پایه پولی را بی‌دلیل افزایش ندهیم.

وی افزود: امسال با دولت هماهنگی کرده‌ایم که تا الان از این رقمی که می‌تواند تحت عنوان تنخواه بهره ببرد کمترین استفاده را داشته باشد.

گفتنی است رئیس کل بانک پیش از این و در اردیبشت ماه سال جاری تاکید کرده بود که دولت در سال جاری تاکنون از تنخواه استفاده نکرده است و با مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا مقرر شد خزانه‌ داری کل کشور ابتدا از  منابع رسوب ‌شده دولت نزد بانک مرکزی استفاده کند و در نهایت اگر ضرورت داشت دریافت تنخواه آخرین راهکار دولت برای تامین منابع مالی خود باشد.

لذا با مرور مجموع اقدامات انجام شده انتظار می رود با تداوم انضباط مالی دولت و کنترل کسری بودجه و نیز تخلیه حباب حذف ارز 4200 تومانی به تدریج شاهد کاهش نرخ تورم و آرامش بیشتر در معیشت جامعه باشیم.

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: بانک مرکزی تورم بانک مرکزی تورم دریافت تنخواه بانک مرکزی کل بانک مرکزی کسری بودجه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۳۰۷۶۹۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جنجال تصویر گردشگر روس با یک بغل اسکناس ایرانی/ کارت‌های گردشگری چه نقشی دارند؟

به گزارش خبرآنلاین، خبرساز شدن تصویری از یک گردشگر روس با کیسه‌ای پر از دسته‌های اسکناس ریال، بار دیگر جای خالی اسکناس درشت در اقتصاد ایران را به سیاستگذار یادآوری کرد. البته باید توجه کرد این موضوع منافاتی با ضرورت مهار تورم به‌عنوان یک اولویت برای سیاستگذار ندارد، اما به نظر می‌رسد با کاهش ارزش ریال، انتشار اسکناس‌های جدید که قابلیت پوشش معاملات را داشته باشد، یک ضرورت محسوب می‌شود. از سوی دیگر می‌توان با اطلاع‌رسانی بیشتر، استفاده از کارت‌های اعتباری مخصوص گردشگران را هم رواج داد

دنیای اقتصاد در گزارشی نوشت: تصویر یک گردشگر روس با کیسه‌ای پر از اسکناس ریال بار دیگر افت ارزش ریال و جای خالی اسکناس‌های درشت را در اقتصاد ایران یادآور شد. این روزنامه پیش از این نیز نسبت به اثری که این موضوع بر وجهه بین‌المللی کشور خواهد داشت، اشاره کرده بود. حال بار دیگر ضرورت چاپ اسکناس‌های جدید در اقتصاد ایران مطرح می‌شود.

طی روزهای گذشته تصویری در شبکه‌های اجتماعی با عنوان «تصویری غم‌انگیز از ارزش سقوط پول ایران» دست‌به دست شد. این تصویر گردشگر روسی را نشان می‌دهد که ۳۰۰دلار را به ریال ایران تبدیل کرد و به‌دلیل حجم بالای این اسکناس‌ها آنها را با کیسه پلاستیکی حمل می‌کرد. در کنار مساله افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی، یکی از نکاتی که پس از انتشار این خبر باید به آن توجه کرد، جای خالی اسکناس‌های درشت در اقتصاد ایران است. همان‌طور که پیش از این نیز در گزارش‌هایی به این موضوع پرداخته سال‌ها است که پس از انتشار اسکناس ایران چک یک‌میلیون ریالی اسکناس بزرگ‌تری در اقتصاد ایران چاپ نشده است.

این در حالی است که با افزایش تورم قدرت خرید این اسکناس به‌شدت کاهش یافته است. در چنین شرایطی به نظر می‌رسد زمان آن رسیده باشد که سیاستگذار پولی دست به انتشار اسکناس‌های درشت‌تری برای سهولت مبادلات افراد بزند. البته پیش از این اخباری منتشر شده بود که خبر از برنامه بانک‌مرکزی برای چاپ ایران‌چک‌های ۵۰۰هزارتومانی می‌داد. خبری که البته پیگیری‌ها نشان داد صحت ندارد و پس از آن نیز بانک‌ مرکزی در اطلاعیه به‌طور رسمی خبر داد برنامه‌ای برای چاپ اسکناس‌های درشت‌تر ندارد. البته مشخص نیست سیاستگذار پولی به چه دلیل فعلا قصد ندارد در این راستا اقدامی انجام دهد.

نکته دیگری که دنیای اقتصاد در گزارش قبلی خود به آن اشاره کرده بود، اثری است که این موضوع می‌تواند بر وجهه اقتصاد کشور در مقابل گردشگران داشته باشد. موضوعی که در جریان انتشار تصویر مذکور شاهد آن بودیم. بنابراین یکی از دلایلی که با استناد آن می‌توان به لزوم چاپ اسکناس‌های درشت‌تر در اقتصاد ایران اشاره کرد، همین مساله است.

نقش پررنگ کارت‌های گردشگری

البته اگر عوامل دیگر را کنار بگذاریم و بخواهیم تمرکز خود را بر مساله گردشگران خارجی بگذاریم، یکی دیگر از نکاتی که به نظر می‌‎رسد در این زمینه مغفول مانده، فراهم کردن سازوکاری برای استفاده گردشگران از کارت‌های اعتباری است. هرچند به‌دلیل تحریم‌ها امکان استفاده گردشگران از کارت‌های اعتباری سایر کشورها وجود ندارد، اما بانک‌های کشور امکان استفاده از کارت‌هایی را برای گردشگران خارجی فراهم کردند. این کارت‌ها قابلیت شارژ دارند و گردشگران می‌توانند در لحظه آن را شارژ کنند. همچنین این امکان وجود دارد که در پایان سفر، باقی‌مانده کارت را دریافت کرده و آن را به ارز کشور خود تبدیل کنند. با این حال به نظر می‌رسد به‌دلیل عدم اطلاع‌رسانی کافی برای گردشگران خارجی چندان از این قابلیت استفاده نمی‌کنند. یکی دیگر از مسائلی که ضرورت چاپ اسکناس درشت را پررنگ می‌سازد، به صرفه کردن چاپ اسکناس برای بانک‌ مرکزی است. در شرایط فعلی بانک‌مرکزی می‌گوید هزینه چاپ اسکناس‌ها از ارزش آنها بیشتر است؛ در نتیجه برای این نهاد اقدامی به صرفه نیست. حال اینکه با چاپ اسکناس‎های درشت‎تر می‌توان این مساله را برای بانک‌ مرکزی برطرف کرد.

پوچ بودن ادعای تورمی

یکی از نکاتی که منتقدان چاپ اسکناس درشت‎‌تر در اقتصاد به آن اشاره می‌کنند، اثر تورمی آن است. این در حالی است که این امر یک موضوع فنی است و هیچ اثری بر متغیرهای پولی و تورم ندارد. از سوی دیگر بسیاری از اقتصادهای پیشرفته که اسکناس‌های درشتی در آنها مبادله می‌شود، تورم‌های پایینی دارند. بنابراین نمی‌توان گفت این اقدام می‌تواند به رشد تورم منجر شود. به‌عبارت دیگر، آنچه می‌تواند روند تورمی فعلی را مهار کند، توجه به بی‌انضباطی مالی و بودجه‌ای دولت، کاهش هزینه‌ها و به‌طور کلی مقابله با کسری‌بودجه است. همچنین باید توجه کرد که پیشنهاد چاپ اسکناس‌های درشت‎‌تر به معنی بی‌توجهی به لزوم رفع معضل تورم نیست و لازم است سیاستگذار در کنار این اقدامات تکمیلی توجه کافی به اجرای سیاست‌های ضدتورمی داشته باشد.

۴۷۲۳۶

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903467

دیگر خبرها

  • جنجال هوخشتره و چاپ پول؛ شاخص محرمانه تورم را چه عددی حساب کرد؟
  • جنجال تصویر گردشگر روس با یک بغل اسکناس ایرانی/ کارت‌های گردشگری چه نقشی دارند؟
  • بانک مرکزی: تورم کاهشی می‌شود | کاهش رشد پایه پولی به ۲۸.۱ درصد
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • جایگزین اسکناس کیلویی
  • «همتی» برای چاپ پول نیست! | آمارهای واقعی از وضعیت پولی کشور
  • شما یا نمیدانید یا میخواهید که ندانید!
  • سرگیجه با آمار تورم
  • بانک مرکزی وضعیت ارزی کشور را بهبود بخشید
  • واکنش همتی به اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین از سوی بانک مرکزی